Wire – Red Barked Tree

20. februar 2011.

 
 

Ocena: 8/10

Izdavač:

Pink Flag

Godina:

2011

Format:

Album, CD

Trajanje:

11 pesama / 39 minuta

 
 
Grupa Wire je uvek bila moj favorit, još od prvog albuma Pink Flag iz davne 1977. godine. To što im se karijera sastojala iz perioda izuzetnih aktivnosti i perioda prestanka zajedničkog rada, nije umanjilo moju naklonost prema njima.

U sastavu: Colin Newman (vokali, gitare), Bruce Gilbert (gitare), Graham Lewis (bas, vokali) i Richard „Gotobed“ Gray (bubnjevi), Wire su u brzom nizu objavili tri izuzetno značajne ploče: Pink Flag (1977), Chairs Missing (1978) i 154 (1979). Svaka je predstavljala nešto sasvim novo i drugačije od prethodne.

Prvi put su prestali sa radom 1982. godine. Ponovo su se okupili da bi snimili EP Snakedrill (1986), pa zatim i odlični The Ideal Copy (1987) kao i A Bell is a Cup ...Until is Struck (1988). Album Manscape (1990) i poprilična promena u zvuku grupe dovodi do nezadovoljstva bubnjara Gotobeda, koji se osetio suvišnim i on napušta grupu. Pod imenom Wire objavljen je album The First Letter, a grupa se razilazi 1991. godine.

Poslednji period zajedničkih aktivnosti počeo je 2000. godine kada su Wire objavili nove verzije starih pesama na albumu The Third Day, a novi materijali su izašli dve godine kasnije na dva EP-a Read and Burn. Ubrzo je sledio i studijski album, superiorni Send (2003). U tom periodu snimljen je i koncert The Scottish Play koji predstavlja ultimativnu vizuelnu i zvučnu legitimaciju grupe. Treći EP Read and Burn objavljen je 2007. godine, Bruce Gilbert napušta grupu i Object 47 (2008) preostala trojka izdaje kao Wir.

Napokon, ove godine izašao je novi album Red Barked Tree. I dalje bez Gilberta , grupa se vraća svojim korenima, kako u procesu nastanka albuma tako i u samim pesmama. Zvuk poprilično liči na period 1977-1980, a pesme su vrlo različite od melodičnih, pevljivih, maltene hitova kao što su početna "Please Take" ili završna "Red Barked Tree". U prvoj Graham Lewis na zavodljivu melodiju peva „Please take your knife out of my back/And when you do,don’t twist it“,opisujući ljubavnu aferu da bi nastavio sa izuzetno direktnim obraćanjem „Fuck off out of my face/You take up too much space“. Ovo je tipično za novi album gde su tekstovi poprilično beskopromisni pa makar bile u pitanju i melodičnije pesme. Mnogo energičnije su "Moreover" i "Two Minutes", kao i Lewisov-a "Bad Worn Thing". Završna "Red Barked Tree" je prelepa Newman-ova kompozicija, melodična a opet tekstualno iznenađujuća.

Po Newman-ovom priznanju većinu pesama je snimio na svom iPodu uz akustičnu gitaru, na užas Graham-a Lewis-a. No, sve ove pesme uključujući i Lewis-ove dobile su novu snagu zahvaljujući zajedničkoj magiji ove trojice velikana.
Ovo je jedna od ploča koja se ne propušta. Upozoreni ste!



slobodan vlaketiĆ

 
 

recenzije


Gang Of Four
Content
(Yep Roc)

Roze poze
Ko je reko' rokenrol?
(samostalno izdanje grupe)

Narrow

From DIY with love
(Treue um Treue)


The Black Keys
Brothers
(Nonsuch Records)

Brian Eno
Small Craft On A Milky Sea
(Warp)

Kings Of Leon
Come Around Sundown
(RCA Records)

Posies
Blood/Candy
(Rykodisc)

Bryan Ferry
Olympia
(Virgin)

Billie & The Kids
Take One
(Rhythm Bomb Records)

Black Mountain

Wilderness Heart
(Jagjaguwar)

Električna post-YU nebriga

(NAUK)

Grinderman
Grinderman 2
(Mute Records)

Neil Young
Le Noise
(Reprise Records)

Band Of Horses
Infinite Arms
(Fat possum)

Devo
Something For Everyone
(Mercury Records)

Arti & Mestieri
First Live In Japan
(MoonJune Records)